Tíz év múlva jöhetnek a gondolatolvasó robotok

Tíz év múlva jöhetnek a gondolatolvasó robotok

Tíz év múlva jöhetnek a gondolatolvasó robotok

A BMI (brain-machine interface) eszközök az emberi agy és a számítógépek között közvetlen kapcsolatra lesznek képesek. Egy fejre erősített szenzorokkal kívánják majd mérni az agyban keringő vért és az agyhullámokat, az információkat pedig egy speciális, erre a célra kifejlesztett számítógéppel értelmeznék.

A Nikkei japán gazdasági napilap úgy vélekedik, nincs már messze a távirányító nélkül is vezérelhető televízió, vagy az olyan okostelefon, amelyekkel akár gondolatban megírt szöveges üzenetet is lehet küldeni.
A tudósok rengeteg alkalmazási területre is gondolnak, például szerepel egy olyan alkalmazási terület is, ahol az autós navigációs rendszerek éttermet kereshetnek, ha a vezető az étkezésre gondol, vagy akár az a légkondicionáló is, amely a szobában tartózkodók hőérzetéhez igazodva szabályozza automatikusan a beállított hőmérsékletet.

Ezen felül a kutatók a speciális esetekre is gondolnak már most, például gondolatolvasásra képes robotok akár az időseknek vagy a mozgáskorlátozottaknak a cipekedésben is képesek lennének segíteni. A japán kormány és a magánszektor együttműködésével induló fejlesztési programhoz a nevesebb kutatóközpontok mellett valószínűleg olyan nagyvállalatok is csatlakozni fognak, mint a Toyota, a Honda vagy a Hitachi – adta hírül a napilap.