5 ok, amiért a számítógépe lassan működik, és hogyan lehet javítani

5 ok, amiért a számítógépe lassan működik, és hogyan lehet javítani

Egy hosszú nap böngészése, streamelése és több alkalmazás közötti váltás után még a leghűségesebb számítógépen is megjelenhetnek a fáradtság tünetei: a ventilátor megállás nélkül fúj, az alkalmazások lefagynak, és a weboldalak betöltésétől a dokumentumok mentésén át a kínzóan minden lelassul.

De miért fut ilyen lassan a számítógépe, és mit tehet ez ellen?

1. A RAM kifogy

A zökkenőmentesen működő számítógéphez vagy laptophoz rendkívül fontos, hogy rendelkezzen elegendő véletlen hozzáférésű memóriával (RAM). A RAM a számítógép rövid távú memóriája, amely ideiglenesen olyan fájlokat tárol, amelyekhez gyorsan hozzá kell férnie a számítógép processzorának vagy központi feldolgozó egységének (CPU).

Egyes szoftverek és alkalmazások sok erőforrást igényelnek, különösen, ha ezek a programok a háttérben futnak, és automatikus frissítési mechanizmussal rendelkeznek. Ha egy program csendben frissül a háttérben, az lelassítja a számítógépet.

A számítógépén minden megnyitott alkalmazás verseng a RAM-ért. Ez magában foglalja az egyes böngészőlapokat a Chrome-ban vagy a Safariban, a zenét a Spotify-on és a hibákat kereső víruskereső programokat. Amikor a RAM kezd kifogyni, túlterheli a CPU-t, és a programok lelassulnak, lefagynak vagy teljesen összeomlanak.

A javítás: Az első lépés a szükségtelen alkalmazások bezárása. Ha nem biztos abban, hogy mi van nyitva és fut a számítógépén, van egy egyszerű módja annak, hogy ellenőrizze:

Windows rendszerben nyissa meg a Feladatkezelőt a Ctrl+Alt+Del billentyűkombináció megnyomásával.

Mac számítógépen lépjen az Alkalmazások mappába > Segédprogramok mappába, majd kattintson duplán az Activity Monitor elemre.

Chromebookon kattintson a három pontra bármelyik böngészőablak jobb felső sarkában, majd válassza a További eszközök > Feladatkezelő lehetőséget

Mindhárom eszközzel láthatja, hogy mely alkalmazások fogyasztják a legtöbb RAM-ot és CPU-t, és bezárhatja őket. Ha egy csomó olyan programot lát, amelyet ritkán használ, győződjön meg arról, hogy azok nem nyílnak meg automatikusan minden alkalommal, amikor elindítja a számítógépet.

Ha túl sok program van beállítva, hogy automatikusan elinduljon, amikor a számítógép elindul, az lelassíthatja a rendszerindítási folyamatot, és lelassíthatja a számítógép működését. A probléma megoldásához lépjen be az indítási beállításokba, és tiltsa le azokat a programokat, amelyeknek nem kell automatikusan elindulniuk.

Továbbá hány böngészőlap van nyitva egyszerre? A böngészőlapok talán nem tűnnek nagy ügynek, de mindegyik felemészti a RAM-ot. Ha 10, 20 vagy több lap van nyitva egyszerre (ami több böngészőablakkal is könnyen előfordulhat), az lelassítja a számítógépet.

Végül, ha a számítógépe négy évnél régebbi, vagy akciós modell, előfordulhat, hogy nincs elég RAM az újabb, memóriaéhes alkalmazások futtatásához.

Minden program, alkalmazás, játék stb. folyamatosan javul, és nagyobb teljesítményű eszközöket igényelnek a zökkenőmentes működéshez. Sokan azt gondolják, hogy 4 GB RAM is elég, de reálisan az okostelefonokban manapság több a RAM. 8 GB RAM a minimum, míg a felhasználók 99 százalékának ideális a 16 GB RAM.

2. A merevlemez megtelt

Hajlamosak vagyunk a merevlemezre úgy gondolni, mint a számítógép hosszú távú memóriájára, ami igaz, de a merevlemezt nem kizárólag állandó adattárolásra használják. A merevlemez ideiglenes fájlokat is tárol, amelyek elősegítik az alkalmazások zökkenőmentes működését.

A számítógép lassú működésének egyik leggyakoribb oka az, hogy a merevlemez majdnem megtelt. A merevlemez-meghajtó (HDD) legalább 20 százalékát hagyja üresen a zökkenőmentes feldolgozás érdekében. A majdnem tele merevlemezek nem működnek megfelelően.

Javítás: Ha helyet akar hagyni a számítógépén, távolítsa el a ritkán használt alkalmazásokat, és fontolja meg az igazán nagy fájlok felhőben való tárolását. Ha például Mac gépe van, érdemes lehet az összes fényképét és videóját az iCloudba menteni (5 GB tárhelyet kap ingyen, de többet is vásárolhat). A Microsoft hasonló felhőmegoldást kínál a Windows-felhasználók számára OneDrive néven, és a Google is, amely 15 GB ingyenes tárhelyet biztosít.

És akkor ott van a számítógépe merevlemezének mögöttes technológiája. A régebbi merevlemezek forgó lemezt használnak az adatok írására és tárolására, de ez idővel hibákhoz és teljesítményproblémákhoz vezethet.

A „töredezettség” kifejezés arra a jelenségre utal, amikor a fájlok szétszórva vannak a merevlemezen, ahelyett, hogy egyetlen, logikus helyen tárolnák őket. A számítógép teljesítménye csökkenhet, ha gondjai vannak a kritikus adatok elérésével.

Ha rendelkezik ilyen lemezalapú merevlemezekkel, időről időre töredezettségmentesítenie kell azt az adatok újrarendezéséhez, de talán a legjobb megoldás, ha az old-school lemezmeghajtóról áttér az SSD meghajtóra, amely nem töredezett.

3. A szoftver elavult

Minden alkalommal, amikor az Apple vagy a Microsoft kiadja operációs rendszerének legújabb verzióját, az összes marketingfelhajtás a klassz új funkciókra és funkcionalitásokra összpontosít, de sokkal kevesebb a hírverés a nagy kiadások között megjelenő frissítésekről.

Ezek a frissítések azonban gyakran a legfontosabbak. Az [operációs rendszer-frissítések] biztonsági javításokat és teljesítményjavításokat tartalmaznak, mindazokat a dolgokat, amelyek miatt a számítógépe lelasulhat.

A megoldás: A következőképpen ellenőrizheti, hogy operációs rendszere legújabb verzióját használja-e:

Windows PC vagy laptop esetén kattintson a Start gombra, majd lépjen a Beállítások > Frissítés és biztonság > Windows Update menüpontra.

Mac számítógépen nyissa meg a Rendszerbeállításokat, és kattintson a Frissítések elemre.

Chromebookon kattintson az időre, majd a beállítások ikonra, majd a ChromeOS névjegyére.

4. A számítógépen vírusok vagy rosszindulatú programok találhatók

Ha számítógépét valamilyen vírus vagy rosszindulatú program (rosszindulatú szoftver) fertőzte meg, az határozottan lelassítja.

A megoldás: Futtasson valamilyen víruskereső vagy kártevőirtó szoftvert, amely rendszeresen keres gyanús fájlokat, botokat és egyéb nemkívánatos programokat, amelyek a háttérben futnak, és elhasználják az értékes RAM-ot és a feldolgozási teljesítményt. De ügyeljen arra, hogy a víruskereső programját is frissítse!

A lomha PC-k és Mac-ek gyakori oka az elavult víruskereső szoftver. Sajnos ezek a programok gyakran okoznak pusztítást azáltal, hogy súlyosan lelassítják a rendszert, miközben megpróbálják megtisztítani magukat.

5. A számítógép túlmelegszik

Ha a számítógép ventilátora folyamatosan működik, vagy a laptop alja tapintásra forró, ez arra utal, hogy a számítógép túlmelegedett. A túlmelegedés nemcsak hosszú távon károsíthatja az áramköri lapokat és a számítógép belsejében lévő egyéb alkatrészeket, hanem lelassíthatja a teljesítményt is.

Ennek az az oka, hogy a modern processzorokat úgy programozták, hogy automatikusan lelassuljanak, ha a belső hőmérséklet túl magasra emelkedik. Ezt az óvintézkedést termikus fojtásnak nevezik.

A megoldás: A számítógép belső ventilátorainak, szellőzőinek és hűtőbordáinak képesnek kell lenniük a hőmérséklet alacsonyan tartására, de számos dolgot megtehet a túlmelegedés elkerülése érdekében. Ha laptopot használ, ne tartsa az ölében vagy egy természetes szigetelő felületen, például az ágy paplanján. Ez csapdába ejti a meleget.

A piszkos számítógép egyben forró számítógép is. Ha por halmozódik fel a számítógép szellőzőnyílásaiban, ez megakadályozhatja a ventilátorok megfelelő működését, és felfoghatja a hőt.

De meg lehet tisztítani. Ha van számítógépe, nyissa ki, szerezzen be egy flakon sűrített levegőt, és tisztítsa meg a ventilátorokat, csatornákat és egyéb alkatrészeket. Ha szükséges, végezzen mélytisztítást úgy, hogy izopropil-alkoholt ad egy vattakoronghoz vagy kendőhöz a számítógép kényesebb részeihez való megtisztításhoz.