Mi az az ultrabook? A szupervékony laptopok megmutatják

Mi az az ultrabook? A szupervékony laptopok megmutatják

Ha új laptopot keres, találkozhat az ultrabook kifejezéssel. De mi is az az ultrabook?

Olvasson tovább, hogy megtudjon mindent, amit az ultrabookokról tudnia kell, beleértve azt is, hogy mik ezek, miben különböznek a laptopoktól és notebookoktól, és hol találhatja meg őket.

Mi az az ultrabook?

Az ultrabook egy vékony és könnyű laptop.

Az „ultrabook” kifejezést eredetileg az Intel 2011-ben alkotta meg, hogy a 0,8 hüvelyknél kisebb vastagságú laptopokra utaljon, amelyek nem veszélyeztetik a teljesítményt vagy az akkumulátort.

„Az Ultrabookokat úgy tervezték, hogy az emberek számára lehetőséget adjon egy karcsú, könnyű, biztonságos és elegáns eszköz létrehozására és fogyasztására, amely magával ragadó és érzékeny élményt kínál a teljesítmény csökkenése nélkül, mindezt általános áron” – magyarázta az Intel sajtóközleményében.

Az első ultrabook eszközök 2011 végén jelentek meg, és 2. generációs Intel Core processzorokkal működtek. Az Intel Rapid Start technológiájával is ellátták őket, amely szinte azonnali rendszerindítást tesz lehetővé.

Azonban több mint egy évtized telt el azóta, hogy az ultrabookok először megjelentek, és ezt a kifejezést ma már szinte minden vékony laptopra használják a legkülönbözőbb márkáktól és gyártóktól, függetlenül az adott mérettől vagy az eszközt tápláló processzortól.

Ez azt jelenti, hogy manapság olyan könnyen megtalálhatja az AMD és Apple chipekkel felszerelt ultrabookokat, mint az Intelt.

Mi a különbség a notebook, az ultrabook és a laptop között?

Amint azt megállapítottuk, az ultrabook egy vékony és könnyű laptop, amely nem tesz kompromisszumot az energia és az akkumulátor élettartama tekintetében, hogy elérje hordozható kialakítását.

Egy notebook lényegében ugyanezeknek a kritériumoknak felel meg. Az ultrabookokhoz hasonlóan a notebookok mindig laptopok, de a laptopok nem feltétlenül ultrabookok vagy notebookok.
Azt is fontos megjegyezni, hogy a laptopok (és így az ultrabookok és notebookok) definíció szerint kagylós kialakításúak, rögzített billentyűzettel. Ez azt jelenti, hogy az olyan eszközök, mint a Microsoft Surface Pro, nem igazán tekinthetők ultrabookoknak.

Azonban nem igazán vannak meghatározott kritériumok a kifejezések meghatározásához, így ez a kategorizálás szubjektív.

Ki gyárt ultrabookokat?

Míg az ultrabookokat eredetileg az Intel készítette, manapság már sokféle márka árulja őket, különféle processzorokkal.

A mostani legjobb választásaink közül néhányat az Asus, az Apple, a Microsoft és az Acer készít.