Minden este ki kell kapcsolni a számítógépet?

Minden este ki kell kapcsolni a számítógépet?

Sokan a munkanap végén kikapcsolja laptopját, és másnap munkakezdésig úgy is hagyja. Viszont, a Panda Security felmérése szerint a megkérdezettek csak 37 százaléka kapcsolja ki minden este a számítógépét.

De kinek van igaza: azoknak, akik minden este kikapcsolják a számítógépet, vagy azoknak, akik bekapcsolva hagyják?

Alvó üzemmód és leállítás

Ha megnézi számítógépe „kikapcsolás” opcióit, akkor az „Alvó állapot”, „Kikapcsolás” és „Újraindítás” felirat jelenik meg (valamint a „Kijelentkezés).

Gondoljon az alvó üzemmódra úgy, mint amikor a számítógép nagyon gyorsan lehunyja a szemét. A mosdóba rohanás közben minden programot és fájlt tovább működtet. Miután visszatért, a számítógép újra bekapcsol, és készen áll a használatra.

Az alvó üzemmódban a rendszer alacsony fogyasztású módba kerül, de az alkalmazások és az adatok továbbra is a rendszermemóriában vannak.

Ennek a gyorsaságnak vannak előnyei és hátrányai is. Az alvó üzemmód segít abban, hogy minden gyorsabban felbukkanjon, amikor visszatér a számítógépéhez, de növeli az adatvesztés lehetőségét is, egy a rendszer váratlanul áramkimaradása esetén.

Számítógépétől függően előfordulhat, hogy hibernált mód is van. Hibernált állapot akkor fordul elő, ha egy ideig nem használta a laptopját (kb. egy-két órát), és a számítógép egy lépéssel tovább megy, ez a hibernált állapot. Előfordulhat, hogy a hibernált állapotból egy kicsit tovább tart, amíg a számítógép felébred, de biztonságosabb, ha az áramellátás megszűnik, mivel az aktuális munkamenet adatait a merevlemezre menti.

Végül is mindkét mód hasonló. A módok alapvetően az energiatakarékosság egyik módja, miközben a programok és fájlok továbbra is nyitva maradnak, így általában minden úgy van, ahogyan hagyta, amikor visszatér a számítógéphez.

A Leállítás bezár minden megnyitott programot és fájlt, de nem zárja le a Windows kernelt , amely az operációs rendszer magja, amely lehetővé teszi a szoftver és a hardver együttes működését. Az újraindítás ténylegesen leállítja az összes fájlt, a Windows kernelen kívül a műveletek folytatása előtt.

Rendben, de minden este ki kell kapcsolni a számítógépet?

A rövid válasz: nem.

A hosszabb válasz: Attól függ.

Az éjszakai alvó üzemmód előnyös lehet, mivel lehetővé teszi az ütemezett karbantartási feladatok elvégzését – gondoljon a teljes rendszer víruskeresésére, a merevlemez teljes biztonsági mentésére vagy a szoftverfrissítések ellenőrzésére. A biztonsági szoftverek háttérellenőrzéseket hajtanak végre, miközben a számítógép tétlen, csakúgy, mint a biztonsági mentési szoftver.

Néhány nap éjszakai alvó üzemmódban nem sok változást jelent, de idővel teljesítménybeli problémákat tapasztalhat. Van olyan, hogy túl sok alvó üzemmód.

Ha bizonyos programok késnek, vagy a fájlok nem töltődnek be megfelelően, javasoljuk, hogy indítsa újra a számítógépet. Ez az újraindítás segít kiküszöbölni az ideiglenes problémákat, és memóriát szabadít fel minden olyan háttéralkalmazásból, amely nem zárult be megfelelően.

Gondoljon az újraindításra úgy, mint az asztalon lévő összes papír elrakására. Ha elrakja őket, reggel tiszta munkaterületet kaphat, míg az alvó vagy hibernált módban a fájlok és mappák az asztalon maradnak, így azonnal visszatérhet a munkába.

Ha egyik napról a másikra bekapcsolva tartja a számítógépet, valószínűleg jó ötlet megszokni, hogy hetente egyszer újraindítsa. Mindig jó, ha befektet egy túlfeszültség-védőbe, amely megvédi a hálózatra csatlakoztatott laptopokat vagy számítógépeket áramkimaradás esetén.

Megfontolandó a számítógép leállítása, ha a következő néhány órában nem fogja használni, például egy műszak végén vagy amikor lefekszik. Így a számítógépe frissül, és készen áll a következő napra.