Microsoft Surface Laptop 7 teszt: Végre siker!

Microsoft Surface Laptop 7 teszt: Végre siker!

Miután évtizedek óta próbálkozik az Arm-alapú Windows laptopok elterjedésével, a Microsoft végre létrehozott valami fantasztikusat.

Az Apple MacBookjeinek átállása saját M-szériás chipekre óta a Windows felhasználók is arra vártak, hogy hasonló forradalom következzen be a gépeiknél. A Microsoft érdeme, hogy nem hagyta figyelmen kívül ezt a trendet. Már 2012-ben megjelent a Surface RT Arm-alapú processzorral, ami az Apple saját chipjeinek azonos architektúráját használta. Sajnos azonban a korlátozott app választék, a lassú teljesítmény és a szoftverek korlátozott kompatibilitása teljes munkaidőben való használatát frusztrálóvá tette. Majd 2017-ben a Microsoft újra nekiveselkedett a Windows-on-Snapdragon projektnek. Ennek eredményeként született meg például a Surface Pro X, amely gyönyörű hardverrel rendelkezett, de újra csalódást okozott a teljesítmény és a szoftver támogatás hiánya miatt.

De ahogy az mondás tartja: „Ha elsőre nem sikerül, próbálkozz újra és újra.” És több mint egy évtizedes kezdeti botladozás után a Microsoft végre sikerrel járt. A Qualcomm Snapdragon X Elite és X Plus chipjeinek erőteljes Oryon magjaival kombinálva, valamint az új Prism emulátorral a Microsoft megszületett a Surface Laptop 7 (és testvére, a Surface Pro 11) szinte ideális produktivitási eszközzé alakította.

Engadget 88 100 Surface Laptop 7. kiadás Nagy áttörés az Arm-alapú Windows laptopok számára

Bár néhány alkalmazásnak még mindig szüksége van extra támogatásra a Windows on Arm rendszeren való futtatáshoz, a Surface Laptop 7 és a Qualcomm Snapdragon X Elite chip együtt szinte ideális platformot teremtenek mindennapi produktivitáshoz.

Előnyök:

  • Elegáns dizájn
  • Kiváló akkumulátor élettartam
  • Jó teljesítmény
  • Fényes kijelző
  • Erőteljes Prism emulátor
  • Érzékeny haptikus touchpad

Hátrányok:

  • Néhány alkalmazás és játék még mindig nem kompatibilis teljesen az Arm-alapú chipekkel
  • Nincs OLED kijelző opció

Ár:

  • $1300 a Microsoftnál

Dizájn és kijelző: Prémium az alaptól a tetőig

Bár a Surface Laptop 7 (vagy ahogy a Microsoft nevezi, a 7. kiadás) belül új, fejlett technológiát kapott, kívülről nem sok minden változott. De nem panaszkodjunk. Egy elegáns, teljesen alumínium burkolatú chassis, tiszta, minimalisták vonalakkal, ami nem hasonlít egy MacBookra. A Microsoft néhány apró változtatást is végzett, például kerekített sarkokat adott a kijelzőjéhez, új haptikus touchpadot (ami hasonló a Surface Laptop Studio 2-hez) és egy külön gombot a Copilot számára (erről később többet).

Ahogy korábban, a Surface Laptop 7 elérhető két méretben. A kisebb modell egy kissé nagyobb, 13,8 hüvelykes kijelzőt kínál, míg a nagyobb modellnél, a 15 hüvelykes változatnál maradt a korábbi méret. Két USB 4 Type-C csatlakozó, egy USB-A 3.1 jack, egy microSD kártyaolvasó és a Microsoft mágneses Surface Connect portja található rajta. Tehát semmi meglepő, de több mint elegendő csatlakozó van a legtöbb helyzet kezeléséhez. A 13 hüvelykes modell súlya alig kevesebb, mint három font (2,96 font), míg a 15 hüvelykes opcióé 3,6 font, így mindkét verzió kevesebb súlyt ad a táskájához.

Teljesítmény és kompatibilitás: Új magasságok az Arm-alapú Windows rendszerek számára

A leglenyűgözőbb dolog a Surface Laptop 7-ben az, hogy milyen normálisnak érzi magát. Szuper reaktív, azonnali ébredési időkkel rendelkezik és általában nagyon gyorsnak érzi magát. De a legjobb az egészben az, hogy gyakran még azt sem lehet észrevenni, hogy az alkalmazások eredetileg x86 chipre tervezettek, vagy éppen a laptop a Microsoft Prism emulátorját használja háttérben, hogy folyékonyan fordítsa le azokat. Tényleg ennyire sima.

A Snapdragon X Elite chip teljesítményében a Geekbench 6-ban a Surface Laptop 7 többmagos pontszámai 14 400-as értéket mutattak, ami magasabb, mint egy hasonlóan felszerelt Dell XPS 14 Intel Core Ultra 7 155H chipjével (11 920). Valójában a Surface-ben lévő X Elite még az ASUS ROG Zephyrus G16-ban lévő Core Ultra 9 CPU-t is megelőzte, amely maximum 12 798-as pontot ért el.

Fontos megjegyezni azonban, hogy a X Elite chip teljesítménye attól függ, mennyi energiát kap. A 15 hüvelykes Surface Laptop 7 esetében a Microsoft akár 30 wattot is kioszthat a processzornak. De a kisebb, 13 hüvelykes modellnél ez 20 wattig korlátozódik, így bár még mindig elég gyors lehet, jobb teljesítményt kapsz a nagyobb opcióval. És bár a Surface Laptop 7 nem ventilátor nélküli, mint egy MacBook Air, még terhelés alatt sem szokott sokkal hangosabb lenni egy suttogásnál.

Végül, bár a legtöbb eszköz és alkalmazás valamilyen formában működik, függetlenül attól, hogy mely architektúrára lettek tervezve, a Windows PC-k még mindig viszonylag korai stádiumban vannak az Arm-alapú rendszerek átállásában (legalábbis mostani körben). Néhány nagy alkalmazás közül például az Adobe termékek, mint az Illustrator és az InDesign, nem lesznek elérhetők Copilot+ PC-kre egészen júliusig, míg az After Effects és Premier Pro frissített verziói talán csak 2024 végén érkeznek.

Röviden a játékokról

Bár a Microsoft soha nem állította, hogy a Surface Laptop 7 egy játék gép, az ESA (Electronics Software Association) adatai szerint az amerikaiak 65%-a hetente valamilyen videójátékot játszik, így érdemes megemlíteni a laptop képességeit ezen a téren. Sajnos azonban sok olyan cím, amely egyébként jó lenne a Laptop 7-hez, egyszerűen nem fut. Ezek közé tartoznak a kompetitív játékok, mint a Fortnite és a League of Legends, amelyek anti-cheat protokolljai nem lettek frissítve az Arm-alapú chipekkel való működésre. Kettős frusztráció, mert például a LoL esetében a játék normálisan települ, és nincsenek figyelmeztetések, csak a Riot Vanguard rendszere kéri, hogy indítsa újra a rendszert a játék elindítása előtt. De bármennyiszer is próbálkozol, a játék soha nem indul el.

Azonban ez nem teljesen reményvesztett helyzet. Tapasztalataim szerint a casual 2D címek, mint például az Into the Breach és a Vampire Survivor, simán futnak, tehát még mindig vannak lehetőségeid. És ha szeretnél játszani a nagyobb igényű címekkel, mindig ott a streaming szolgáltatások, mint az Xbox Cloud Gaming és az NVIDIA GeForce Now, amelyek természetükből adódóan nem függnek az architektúra vagy az OS korlátaitól.

Copilot+ AI funkciók: Több, mint pusztán extra

Ezek az új típusú Copilot+ PC-k egyik nagy eladási pontja Microsoft beépített AI funkcióinak kellett volna lenniük. De valójában inkább időnként hasznos bónuszok. A legnagyobb potenciállal bíró eszköz a Recall, ami képernyőképeket készít az asztalodról, így az AI később segíthet neked megtalálni a dolgokat. Sajnos azonban biztonsági aggályok miatt ez a funkció kezdetben csak a Windows Insiders tagok számára lesz elérhető, mielőtt hivatalosan is megjelenne a jövőben.

Eközben más Copilot+ AI eszközök viszonylag korlátozott hatáskörűnek tűnnek. Az Image Creator gomb a Fotók alkalmazásban lehetővé teszi képek generálását szóbeli promptok alapján, és ezáltal nagyrészt teljesíti is a feladatot. De az eredmények még mindig nem olyan részletesek vagy valóságosak, mint amit a Midjourney nevű, erősebb, felhőalapú szolgáltatásoktól kaphatsz. De hát, ingyenes. Hogy még bonyolultabbá tegyük a dolgokat, a Paintben van egy másik, szintén Image Creator néven futó gomb is, de ez teljesen más funkció, korlátozott felhasználásokkal és eredményekkel, amelyek nem olyan jók, mint a Fotókban hasonló néven emlegetett lehetőség.

Végül azonban a leginkább hasznos AI funkciók a Live Captions és a Restyle Image eszköz a Fotókban. Az előbbi az AI-t használja arra, hogy kreatívan szerkeszthesd vagy átalakíthasd meglévő felvételeidet, lehetővé téve, hogy a kép stílusát olyanná változtasd, mint egy anime vagy impresszionista festmény, míg az utóbbi valós idejű fordítást biztosít videókhoz, podcastokhoz és így tovább. És bár a Microsoft feliratai lehetnének kicsit pontosabbak, általában elég jól működnek ahhoz, hogy megértsd, amit éppen nézel vagy hallgatsz.

Akkumulátor élettartam: Több, mint egész napos kitartás

Amennyiben nem szeretnéd használni a mellékelt Microsoft tápegységet, a Surface Laptop 7 USB4 portjai is támogatják a töltést. (Foto: Sam Rutherford/Engadget)

Annak ellenére, hogy az x86 processzorokra tervezett alkalmazások emulálása némi több energiát igényelhet, a Surface Laptop 7-nek több mint elég akkumulátor élettartama van. Habár szokásos tesztjeinket még nem frissítettük az Arm-alapú chipekre, amikor egy 1080p felbontású videót streameltem Wi-Fi-n keresztül, a készülék 17 óra 38 percig bírta, ami több órával több, mint amit általában kapok néhány hasonlóan felszerelt Intel és AMD alapú vetélytársaktól. És általános használat során gyakran úgy éreztem, hogy a Laptop 7 még jobban teljesít, gyakran egy napot befejezve körülbelül 50%-os töltöttséggel.

A Snapdragon X chip-ek másik előnye, hogy szinte nulla az akkumulátor lemerülése, amikor a rendszer alvó üzemmódban van, amit a Qualcomm tapasztalatainak köszönhet. Észrevettem, hogy a Surface Laptop 7 éjszakánként mindössze egy-két százalékot veszít az akkumulátorból, ami bizalmat ad ahhoz, hogy akár napokig is hagyhatod töltés nélkül.

A töltéshez használhatod a mágneses Surface Connect portot a mellékelt tápegységgel. De egy másik előny, hogy a Surface Laptop 7 támogatja a USB-C-n keresztüli töltést is, így ha könnyedén szeretnél utazni és egyetlen egyetemes adapterrel tartani töltve ezt és több más kiegészítőt, teljesen megteheted.

Összegzés

Bár a út ide nem volt mentes akadályoktól és gödröktől, a Surface Laptop 7 megérkezett, készen áll a versenyre. És nem csupán egy kiváló alternatívát nyújt a MacBook Air-hez képest, de új utat nyit a Windows PC-k számára is. Gyors, csendes, kiváló akkumulátor élettartammal és szinte minden alkalmazással jól működik. Persze, néhány fontos program még extra támogatást igényelhet, és problémába ütközhetsz játékok futtatása vagy ritka szoftverek telepítése során. És ha specifikációkkal bővíted, az ára is emelkedhet. A 15 hüvelykes modell ára 1300 dollár kezdve, de a mi teszt egységünk, amiben Snapdragon X Elite chip, 32GB RAM és 1TB SSD van, 2100 dollárért kapható. Azonban a Surface Laptop 7 és Snapdragon X Elite chipje általános produktivitás szempontjából forradalmi lépés előre a Windows világában.

Microsoft Surface Laptop 7