Hogyan lehet túlhúzni a CPU-t

Hogyan lehet túlhúzni a CPU-t

A túlhúzás egyszerű szóval lehetővé teszi, hogy a számítógépes hardver a gyártó által tervezettnél gyorsabban fusson. Túlhúzott állapotban a számítógép CPU (központi feldolgozó egysége, az elektronikus áramkör, amely a számítógépes program utasításait hajtja végre) egyszerre több feladatot is végrehajthat, gyorsabban renderelheti a médiát vagy nagyobb képkockasebességgel jeleníthet meg videojátékokat. Ennek a gyakorlatnak azonban megvannak a maga árnyoldalai: nagyobb energiafogyasztás és hőfelhalmozódás.

Minden számítógépes processzor, legyen az CPU vagy GPU (grafikus feldolgozó egység), gyári sebességbesorolással rendelkezik. Ez a névleges érték az órajel többszöröse, frekvenciaként mérve hertzben. Egy adott CPU órajelét a vezérlőszoftver, az úgynevezett BIOS kezeli. Az órajel azt méri, hogy a CPU hány ciklust tud végrehajtani másodpercenként, gigahertzben vagy több milliárd ciklus per másodpercben. 2021-ben a fogyasztói processzorok általában 2 és 5 gigahertz közötti sebességgel működnek. Régebbi CPU-k megahertzben vagy több millió ciklus per másodpercben mérik.

A sebességbesorolásokat általában óvatosan határozzák meg ezek a cégek, mert a szilíciumgyártás még mindig nem teszi lehetővé, hogy ugyanazon processzor két példánya 100 százalékig azonos legyen egymással. A mikroszkopikus szintű tökéletlenségek azt jelentik, hogy az egy összeszerelősoron lévő minden termék némileg eltérő képességekkel rendelkezik. Ezek a változatok a többmagos CPU egyes magjai között is léteznek. Ennek eredményeként a chipgyártók alacsonyabb teljesítmény adatokat fognak ígérni, hogy megőrizzék egységességüket a termékvonalak között. Ezeknek a processzoroknak a valódi teljesítményküszöbe a BIOS-ban le van zárva, de a túlhajtási folyamaton keresztül elérhető.

A számítógép processzorának vagy CPU-jának túlhajtása lehetővé teszi, hogy túllépje a gyári sebességkorlátozást, és a szokásosnál gyorsabban hajtsa végre a feladatokat. Más típusú hardverek, mint például a GPU-k és a RAM, hasonlóan túlhajthatók a teljesítmény még nagyobb növelése érdekében.

Míg régi vagy alacsony költségvetésű számítógépének olyan gyors futására kényszerítése, mint a drágább eszközök, fantasztikus ajánlatnak hangzik, a tapasztalatlan felhasználók számára a túlhajtás problémákat okozhat. Ez nem egy mindenre gyógyító technika és frissített hardverrel rendelkező számítógépeken működik a legjobban.

Ha szeretné kipróbálni, az alábbiakban adunk néhány tanácsot:

A túlhajtás engedélyezése

Először is ellenőrizze, hogy az adott processzor túlhajtható-e. Sok fogyasztói minőségű chipnél, különösen a laptopoknál, ez a funkció véglegesen le van zárva. Ellenőrizheti a CPU pontos modelljelölését a Windows rendszerben, ha megnyitja a Feladatkezelőt (CTRL+SHIFT+ESC, vagy CTRL+ALT+DELETE), rákattint a Teljesítmény fülre, és megkeresi a CPU szakasz alatt. A gyártó weboldala valószínűleg a legjobb forrás az alkatrész pontos specifikációinak és jellemzőinek megtalálásához. (A processzor aktuális sebességét a Teljesítmény lap jobb alsó sarkában található „alapsebesség” alatt is láthatja.)

Győződjön meg arról, hogy rendszere tiszta és pormentes, mivel a por súlyosbítja a túlmelegedést és a teljesítményproblémákat.

Miután megbizonyosodott arról, hogy a chip túlhajtható, néhány módszerrel engedélyezheti azt az operációs rendszerében. A régimódi módszer a BIOS-on való áthaladás, de ma már elérhetők az Intel és az AMD szoftverasszisztensei, amelyek az asztalról vezérelhetik a kompatibilis CPU-t. Kényelmesen figyelik az órajelet, az energiafogyasztást és az eszköz hőmérsékletét is. Az Intel kliensének neve Extreme Tuning Utility (XTU), míg az AMD-é a Ryzen Master Utility. A telepítéssel és beállítással kapcsolatos további utasításokért kövesse a hivatkozások egyikét.

Ha inkább a BIOS menübe szeretné indítani a számítógépet, akkor ezt Windows 8 vagy 10 rendszeren úgy érheti el, hogy megnyomja a kijelölt „hotkey”-t, éppen akkor, amikor a számítógép elindul. Ez a billentyű gyártónként eltérő, de gyakran F1, F2 vagy Delete. A Windows 11 tulajdonosoknak ehelyett az ESC billentyűt kell lenyomniuk közvetlenül az indításkor, majd az F10 billentyűt a BIOS-ba való belépéshez.

Előfordulhat, hogy a rendszer olyan gyorsan beindul a számítógépünkön (hardverünkön), hogy ez megnehezíti a gyorsbillentyűk lenyomásának időzítését. Ilyen esetekben van egy hosszabb alternatív módszer.

  1. Windows 10 rendszeren: Lépjen a beállításokhoz a „Fogaskerék” ikon alatt a Start panelen.
  2. Válassza a Frissítés és biztonság > Helyreállítás > Speciális indítás > Újraindítás most lehetőséget
  3. Újraindításkor egy speciális rendszerindító menü jelenik meg.
  4. Válassza a Hibaelhárítás > Speciális beállítások > UEFI firmware-beállítások > Újraindítás megerősítése lehetőséget.
  5. Most megnyílik a BIOS.
  6. Keresse meg a BIOS CPU szakaszát. Válassza ki a Processor Settings, Overclocking vagy OC nevű opciót.

A Windows 11 rendszeren a folyamat többnyire ugyanaz, csak a Helyreállítás a Rendszer alatt található a Frissítés és biztonság helyett.

A BIOS-ban vagy a szoftverkliensben két fontos beállítás található: CPU-szorzó és CPU-feszültség .

A CPU-szorzó az a virtuális „óra”, amellyel a processzor szinkronizálódik. Alapértelmezés szerint valószínűleg 100 megahertzre van állítva. Emelje fel ezt 200 megahertzre, és fejezze be a rendszerindítási folyamatot a túlhajtás megkezdéséhez. Miután meggyőződött arról, hogy a rendszer stabilan működik, fontolóra veheti az órajel további 100 megahertzes lépésekkel történő növelését. Az Intel XTU benchmarking és stressz-tesztelő alkalmazásokat kínál az egyes konfigurációk stabilitásának ellenőrzésére. A folyamat során gondosan figyelje a rendszer hőmérsékletét. Ha úgy találja, hogy a processzor hőmérséklete meghaladja a 80 C (175 Fahrenheit fokot), akkor valószínűleg itt az ideje, hogy visszahívja a sebességet, vagy elkezdje frissíteni a ventilátorokat.

A CPU feszültsége szabályozza, hogy mennyi áram kerüljön a CPU-ba, és alapértelmezés szerint 1,25 volt körül lesz beállítva. Kezdőknek javasoljuk, hogy hagyják békén ezt a beállítást, mivel a megnövekedett feszültség könnyen túlmelegedéshez vezethet. Sok chip esetében az 1,5 voltnál nagyobb feszültség maradandó károsodást okozhat, ezért itt egy apró beállítás nagyon sokat segít. Megfelelő hűtéssel és tápegység-frissítéssel a feszültség 0,05 V-os lépésekben növelhető a teljesítmény további javítása érdekében.

A túlhajtás hátrányai

Minél gyorsabban fut egy számítógép, annál több energiát fogyaszt, ami esetleg túlterheli a készlet erejét. Az a tápegység, amely a névlegesnél több áramot vesz fel, végül hibás állapotba kerülhet, és váratlan leállást kényszeríthet ki. Túlhúzás előtt ellenőrizze a konnektorba csatlakoztatható vagy a számítógépbe integrált tápegységen található specifikációkat. Ha ez egy viszonylag alacsony névleges áramerősség, például 65 watt, érdemes 125 wattos vagy magasabb egységre frissíteni.

Ahogy a CPU több energiát szív fel, több hőt is bocsát ki. A huzamosabb ideig tartó túlhúzás túlzott felmelegedést okoz, ami viszont alacsonyabb teljesítményhez vagy összeomláshoz vezethet. A legrosszabb esetben az alkatrészek idő előtti meghibásodását okozhatja, így a hőkezelés létfontosságú a túlhajtásnál. Fontolja meg a nagyobb és/vagy gyorsabb ventilátorok telepítését a hardver hűtése és zökkenőmentes működése érdekében. Az extrém teljesítményre vágyók fontolóra vehetik a folyékony hűtőrendszer kiépítését is. Ezek bonyolultabbak, mint a tipikus léghűtés, de sok esetben hatékonyabban is képesek leadni a hőt.

Mint minden gép, a processzorok is ki vannak téve a termodinamikának. A megnövelt sebességhez képest lineárisnál nagyobb sebességgel fogyasztanak energiát és bocsátanak ki hőt. Magasabb frekvenciákon a CPU előbb-utóbb eléri az úgynevezett „teljesítményfalat”, ahol a teljesítmény hozama a hasznosság határán túl csökken. Emiatt a chipgyártók az elmúlt években kevésbé hangsúlyozták az órajelet, ehelyett többmagos processzorokra hagyatkoztak, amelyek sokkal hatékonyabban tudnak működni, mint a leggyorsabb egymagos őseik.

A gyártók túlhajtási szabályzata

Az elmúlt években az Intel és az AMD elkezdte felkarolni a túlhajtást, saját erőforrásokat és szoftvereket biztosítva a folyamat megkönnyítése érdekében.

„Az Intel feloldott „K” SKU-kat kínál azoknak a felhasználóknak, akik túl akarják hajtani a CPU-kat a még nagyobb játékteljesítmény és teljesítmény érdekében” – mondja Bennett Benson, az Intel műszaki PR-menedzsere. „Ha megfelelő zárolatlan lapkakészlettel párosítják, a felhasználók a túlhajtással még több összetevőhöz módosíthatják a teljesítményt, a feszültséget, a magot, a memóriabeállításokat és az egyéb kulcsfontosságú rendszerértékeket.” Ugyanakkor hozzáteszi: „Az órajel frekvenciájának és/vagy feszültségének az Intel specifikációitól eltérő módosítása érvénytelenítheti a processzor garanciáját, és csökkentheti a processzor stabilitását, biztonságát, teljesítményét és élettartamát.”

Az Intel korábban „kérdések nélkül” kiterjesztett garanciát kínált, a Performance Tuning Protection Plan néven. Ez a szabályzat kifejezetten kiterjedt a túlhajtás által okozott károkra, de 2021 márciusában hirtelen megszűntette.

Az AMD honlapján a vállalat megjegyzi, hogy „egy komponens túlhúzása a megadott működési küszöbön túl többek között rendszerösszeomlást vagy leállást okozhat a CPU vagy más rendszerelemek túlmelegedése miatt. Bármilyen rendszerösszeomlás vagy lefagyás a veszteséget okozhatja a CPU specifikációit meghaladó műveletei a termékgaranciát is érvénytelenítik.”

Más szóval, a gyártók valószínűleg nem vállalják a cseregaranciát, ha úgy találják, hogy az alkatrészkárosodást kifejezetten a túlhajtás okozta. Az órajel konzervatív növelése valószínűleg önmagában nem okoz atipikus kopást, de fel kell készülnie arra, hogy a funkció aktiválása után vállalja a túlhúzással járó kockázatokat.

Túlhúzzam a számítógépemet?

Mielőtt megpróbálná túlhúzni, ügyeljen a számítógépe teljesítményére a Feladatkezelőben, és hogy hol hiányzik. Ha folyamatosan maximalizálja a memóriát, akkor egy egyszerű RAM-bővítés több problémát old meg, mint a túlhajtás. Ha azt látja, hogy normál használat mellett a CPU közel maximális kapacitással működik, akkor egy új processzor megfelelő lehet. A túlhajtás teljesítménynövekedése csekély egy új, több magos processzor telepítéséhez képest, de jóval olcsóbb.

Az olyan új technológiák, mint a többmagos CPU-k és a Turbo Boost funkciók talán szükségtelenné tették a túlhajtást az átlagfelhasználók számára. A dobozból kivett modern processzorok olyan teljesítményt nyújtanak, amelyről a „technológiai drogosok” egy évtizeddel ezelőtt még csak álmodhattak. Mindazonáltal ez a technika nagyszerű lehet egy kis extra sebesség kicsikarására játék vagy médialeképezés közben. Csak feltétlenül telepítse a támogató tápegység- és hűtésfrissítéseket, ha azt tervezi, hogy ezt rendszeresen használatba veszi, és naprakészen szeretné tartani a gyártó garanciális szabályzatát.

Érdekesség

A CPU-gyártók egy felhasználóbarátabb alternatívát kínáltak a túlhajtásra, az Intel processzorokon a Turbo Boostot, az AMD-n pedig a Turbo Core -t. Ebben a két funkcióban sok közös vonás van. Mindkettő lehetővé teszi a CPU számára, hogy túllépje az alapfrekvenciáját rövid sorozatokban, miközben automatikusan figyeli a teljesítményt és a hőmérsékletet a megbízhatóság fenntartása érdekében. Mivel teljesen automatikusak, és alapértelmezés szerint be vannak kapcsolva, a turbó funkciókat a chipgyártók nem tekintik túlhúzónak, és nem zavarják a garanciát.

CPU
CPU