Emberi szennyvíz hajtja majd a vonatot?

Emberi szennyvíz hajtja majd a vonatot?

Emberi szennyvíz hajtja majd a vonatot?

A woresteri mérnökök bemutattak egy vonat prototípust, amelyet BioUltra névre kereszteltek el és biometánt tankolva akár 3200 km-t is képes megtenni egyhuzamban.

A globális felmelegedés elleni harcban szükségünk van arra, hogy minél előbb lenullázzuk az üvegházhatású gázok kibocsátását. Fontos, hogy kizöldítsük a közlekedést, olyan járműveket használjunk, amelyek nem szennyezik a környezetet.

Repülés helyett jó megoldás lehet a vonatozás, de még sok helyen dízelvonatokat használunk ami szintén nem környezet barát.

A brit Worcester városában működő Ultra-Light Rail Partners szakemberei egy olyan vonatot fejlesztenek, ami extrán hasznos lehet a környezet számára.

A BioUltra nevű vonatszerelvény nem csak elektromos árammal működik, de az energiát a hulladékból, pontosabban az abból származó metánból nyeri.

Elsődleges tervek szerint a vonat 20 méter hosszú lenne, és nagyjából 80 km/h-val tudna közlekedni. Már egy mintapéldány el is készült, ami ez 10 méter hosszú és 12 tonna súlyú.

A mérnökök szerint a biometán felhasználása nem juttat mérgező anyagot a levegőbe, és szagtalan is lenne. Ez a fajta vonat képes lenne 3200 km megtételére elegendő üzemanyagot magával vinni és tárolni. Valamint további plusz jó hír, hogy ez a vonat jóval könnyebb lenne, mint a hagyományos dízelmotoros változata, így a síneket is jobban kíméli, kevesebb karbantartásra lenne szükség.

BioUltra vonat BioUltra vonat

-forrás: hvg.hu