Az EU azt szeretné, hogy minden telefongyártó ugyanazzal a töltőporttal rendelkezzen, beleértve az Apple-t is.

Az EU azt szeretné, hogy minden telefongyártó ugyanazzal a töltőporttal rendelkezzen, beleértve az Apple-t is.

„Közel az idő” – mondja az Európai Bizottság.

Az Európai Bizottság azt szeretné, hogy egyetlen töltőport vezérelje az összes okostelefont – és ez nem az Apple Lightning portja.

Az Európai Bizottság benyújtott egy javaslatot, amely arra kényszerít minden gyártót, hogy USB-C-t használjon okostelefonok, táblagépek, kamerák, fejhallgatók, hordozható hangszórók és kézi videojáték-konzolok töltőportjaként- jelentette a Reuters . A javaslat feltételei szerint minden töltőt külön értékesítenének.

Az EU úgy gondolja, hogy ez a lépés nagy környezeti előnyökkel járna, és 250 millió euró éves megtakarítást eredményezne a felhasználók számára az egész EU-ban.

„Az európai fogyasztók elég sokáig csalódottak voltak a fiókjaikban felhalmozódó inkompatibilis töltők miatt. Adtunk az iparnak rengeteg időt, hogy dolgozzon ki saját megoldásokat, most megérett az idő a jogalkotási intézkedés egy egységes töltőre.” – Margit Vestager, ügyvezető alelnöke egy Európa fit a digitáliskornak.

A javaslat nem jelent nagy problémát a legtöbb gyártó számára, akik egyébként nagyrészt USB-C-re váltottak, de az Apple számára, amelynek iPhone-jain még mindig megtalálható a cég saját Lightning portja kellemetlen lehet az új határozat. Az elmúlt években az Apple más eszközökön-legutóbb az iPad mini -az USB-C felé haladt, de legfontosabb terméke, az iPhone nem követte a példáját.

Mondani sem kell, hogy a vállalat nem örül a hírnek. „Továbbra is aggódunk amiatt, hogy a szigorú szabályozás, amely csak egy típusú csatlakozót ír elő, inkább elfojtja az innovációt, mint ösztönzi azt, ami viszont kárt okoz a fogyasztóknak Európában és világszerte” – áll az Apple közleményében.

Ha a javaslatot az Európai Parlament törvénybe foglalja-ami várhatóan 2022-ben fog megtörténni-, a vállalatoknak 24 hónapos átmeneti időszakot kell teljesíteniük.